een collectie van zinvolle, zinloze en zakelijke informatie

Smidden staat voor “smitten about smeden”; een combinatie tussen het Engelse woord smitten (verliefd zijn op) en de metaalbewerkingsmethode smeden.

Smeden is mijn favoriete bewerkingsmethode; niks werkt zo therapeutisch als met een hamer metaal bewerken. Het oogt misschien bruut maar smeden is eigenlijk best elegant; de ritmische slag waarmee het metaal met precisie wordt bewerkt. Het levert verschillende klanken op, afhankelijk van de ondergrond waarop je smeedt en het doel van het smeden. De ene keer transformeer je een vlakke plaat in een beker, de andere keer verandert een gegoten stuk van het formaat dropje in een ring.

In 2004 ben ik begonnen aan mijn opleiding als goudsmid in Schoonhoven. Misschien een opmerkelijke keuze gezien het feit dat ik een vwo diploma op zak heb, maar gewoon zijn is ook maar saai. De opleiding goudsmeden was voor mij een goede keuze; ik ben altijd al creatief bezig geweest, van knutselen tot kilo’s fauvistische kunst produceren. Ok, het was een redelijke sprong in het diepe. Gedurende de opleiding goudsmeden kregen we ook les in zilversmeden en daar ben ik verliefd geworden op smeden. In 2006 mocht ik de keuze maken om stage te gaan lopen of een jaar school verlengen voor de opleiding zilversmeden. Er was nog ruimte voor meer zakelijke liefde want koper werd al snel mijn favoriete materiaal; man, wat is een paarse patina op koper geweldig. In juli 2007 ben ik gestart met stage lopen en na 300 dagen stage heb ik in oktober 2008 mijn diploma voor zowel goud- als zilversmeden ontvangen, inclusief het citaat “koper is het nieuwe zilver”.

Iets met recessie in 2008 zorgde ervoor dat ik een “klein” uitstapje in mijn carriere heb gemaakt naar de energiewereld; ik ben vrienden, ervaring(en) en een partner rijker geworden tijdens dit uitstapje dus achteraf gezien was het nuttig. Die partner is inmiddels mijn echtgenoot geworden en we hebben twee geweldige zoontjes gekregen. “Seasons change but people don’t” was een goede motivatie om dingen te relativeren en veranderen; smeden was toch mijn passie of was ik dat vergeten door alle ruis? Dus hop, een nieuwe sprong in het diepe en voila, op 1 januari 2017 ben ik gestart met Smidden!

Bedenk ik me net trouwens dat Smidden en ik al samen twee jaar een dingetje zijn. Tijd voor een G&T met roze gin, roze hibiscus tonic en rozenknopjes, was het niet dat ik dit schrijf om 12 uur op een maandagochtend en dat is misschien iets teveel van de categorie “ik ben eigen ondernemer en ik doe precies wat ik zelf wil”.

Smidden is momenteel vier collecties rijk;
“screw you” – sieraden met een gewaagde combinatie tussen messing moertjes en elegante zilveren aspecten
“spoonringen – statementringen gemaakt van vintage bestek
“round droplets” – elegante sieraden in ronde en druppel vormen
“boeket bloemen” – handgesmeden koperen kandelaren

Geen idee wat de toekomst gaat brengen maar saai zal het in ieder geval niet worden!

Yara van de Ven-Marchbanks
Februari 2019