Inspiratie

Inspiratie

Inspiratie!

Creativiteit en inspiratie gaan hand in hand. Zonder inspiratie geen creativiteit en andersom. Om inspiratie op te doen, is het belangrijk goed te kijken naar alles om je heen.

Een goed voorbeeld is het idee achter mijn spoonringen.

Ik kwam op Pinterest en Instagram geweldige, creatieve makers tegen die van theelepels en gebaksvorkjes ringen (en hangers) maakten. Het idee beviel me; je geeft niet alleen een mooi object een nieuw leven maar zorgt direct voor een interessant verhaal achter een sieraad. In eerste instantie zie je een ring, daarna zie je de hergebruikte theelepel. De imperfectie, de patina en de slijtage zorgen ervoor dat je voor een derde keer naar de ring kijkt.

Het idee kwam ik al in januari van dit jaar tegen; het was pas toen ik bij toeval in een tweedehandse winkel was, dat ik de juiste inspiratie vond. Ik had theelepels als te klein en priegelig bestempeld. Grote ringen hebben mijn voorkeur! Een sieraad is een blikvanger, geen puntje op de i in lettertype 10.

Bij toeval kwam ik een paar oude lepels tegen. Het waren verzilverde lepels van een zware kwaliteit en intensief gebruikt, getuige de slijtage. Niet echt interessante objecten op eerste gezicht, want wat moet je toch met een enkel versleten lepel die te zwaar is om ontbijtgranen of soep mee te eten.

Al jaren verzamel ik plakboeken vol met knipsels uit kranten, tijdschriften, eigen schetsen, reclamemateriaal en gemaakte foto’s. Een bron van inspiratie voor veel van mijn werk. Mijn inspiratie-archief bestond al voor de komst van smart phones en misschien ook nog wel voor mainstream internet. Niet alles zijn kant en klare sieraden, soms volstaat een detail van een gebouw, gebruiksvoorwerp of logo.

Grote statementringen komen veelvuldig voorbij in de plakboeken; misschien niet altijd even draagbaar maar je vangt er zeker iemands blik mee (of bij uiterste noodzaak kun je nog altijd iemands oog ermee vangen).

Nu even het Sherlock momentje! Het idee voor bestek hergebruiken; check. Geen theelepels of gebaksvorken; check. Groots; check. Voorliefde voor statementringen; check. Geweldige lepels; check. Alles viel als een puzzel in elkaar. Waarom maak ik geen grote statementringen van eetlepels?

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

X Yara